"Тайната градина" – Джохана Басфорд

(Издателство „Софтпрес„, цена: 15 лв., Жанр: За оцветяване, 96 стр.)


За книгата

Световен феномен, издаден в 30 държави и с над 1,5 милиона продадени екземпляра!

Тайната градина е възхитителна книга за всички, изкушени от рисуването и изящните арт форми. Тя отвежда читателя на съзерцателна разходка из вълшебна градина, изпъстрена с красиви детайлни илюстрации. Страниците й са приютили причудливи растения и цветя и всевъзможни животинки, които само чакат да бъдат открити, дорисувани и оцветени. 
Джохана Басфорд е Първата дама на новото поколение арт книги. Изданията й „Омагьосаната гора“ и „Тайната градина“ първи промениха смисъла на думите арт терапия, изкуство и книги за оцветяване и се превърнаха в световно явление.


***

Книжно ревю

Книжките за оцветяване за възрастни завладяха и България!

Надявам се много от вас да са чували за тях или поне вече да са членове на групата в Facebook, където редовно се споделят красиви, шарени и вече оцветени странички от книжките на Джохана Басфорд. 

Израснала във фермата на родителите в Шотландия, Джохана черпи вдъхновението си от миговете прекарани там сред красивата природа. През 2005 г. тя завършва колеж за рисуване и дизайн, след което решава да си направи собствено студио. 
Тя твърди, че не обича нещата нарисувани на компютър, тъй като й се струват леко казано студени и бездушни. Затова обича сама да създава рисунките си.

Книжките за оцветяване са направени от плътна хартия, която предпазва страниците да бъдат изцапани от нещо, което си оцветил на предишната.

Ето и няколко съвета от мен преди да започнете да оцветявате:

– Предварително изпробвайте материалите, с които сте решили да оцветявате, по възможност на отделни листа.

– Ако се чудите, какво може да използвате за оцветяването – няма ограничение – снабдете се с голямо количество флумастри, моливи, тънкописци, гел химикали или бои. Като отново напомням изпробвайте ги върху нещо друго преди да стигнете до книгата. 

Колкото повече различни цветове имате толкова по-красиво се получава, особено, ако искате да нарисувате преливащи се цветове в книгата си!

От момента, в който книжката попадна в ръцете ми ме завладя внезапното желание да творя и даже не можах да се сдържа. От както я имам само оцветявам и след всяка запълнена страничка (задължително споделена с другите хора в Facebook групата) започвам жадно да разлиствам другите страници, за да избера следващото ми шарено творение. 

Харесва ми това, че книжките най-сетне бяха издадени и при нас – за което едно голямо браво за усилията на „Софтпрес“ – зарибихте една голяма група хора да не спира да създава нови цветни картини.

Лично имам сам две забележки:

– Щеше ми се страниците да бяха направени от материал подобен на картон или поне аз така си ги представях. Така щеше да е по-трудно да се зацапват цветовете, да се протриват листите, когато използваш различни моливи и да издържа малко повече на мастилото на някои типове флумастри.

– Самата книжа е доста обемиста и страниците са залепени за коричната част. Хубаво е, че доста от листовете са зашити, което лично мисля, че върши по-добра работа от лепилото. Като казах това, ще ви кажа какво се случи с моето копие – първата страница, на която пише „Тайна градина“ се отлепи от корицата и в края и си личи, къде е била залепена – гледам да я пазя много, за да не се разлепи съвсем и да изпадне листчето. 

Без да се замисля, като приключа „Тайната градина“ ще си набавя „Омагьосаната гора“. А също стана ясно в интернет пространството, че в момента Джохана приготвя третата си оцветителна книжка.


Мисля, че книжките на Джохана са подходящи не само за възрастни, но и изобщо за всички възрасти – определено събуждат творческата страна в един човек и карат въображението да се рее из страниците!

Още малко информация за книжките и места, на които може да намерите още оцветени странички от хора по цял свят:
Ето и част от моите оцветени или започнати странички:

***
Давам на книгата 5/5 звезди.
***
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s